Oscar Koning is startend ontwerper binnen de Themed Entertainment. Vanuit zijn achtergrond als illustrator en decorontwerper besloot hij begin 2016 zijn eigen bedrijf te starten. ‘Oscar Koning Illustration & Design’ vertaalt bevlogen storytelling en een geoefende tekenhand naar mooie ervaringen voor bezoekers van de leisure branche. Dit jaar sponsort hij voor de tweede maal de Diamond ThemePark Awards. De hoogste tijd dus om eens nader kennis te maken.

Hoe komt iemand ertoe te willen vormgeven in de Themed Entertainment?

Dat zat er eigenlijk al vroeg in. Ik kan mij herinneren als kind op zolder al een soort dark rides te maken voor mijn ouders. Ik was dan de hele middag bezig om door middel van stekkerdozen een aantal schemerlampen en cassetterecorders dusdanig te timen dat er iets van een voorstelling ontstond. Het was geen hoogstaand entertainment, maar ik vond het fascinerend. Die fascinatie heeft me nooit meer losgelaten. Iets maken uit niets, of dat nou is middels een illustratie of decor, is een zeer prettige verslaving.

Je bent zelf een groot pretparkfan. Is er een park waar je het vaakst komt?

Voor mij is dat de Efteling. Dat is mijn ’thuispark’. Daar liggen mijn vroegste jeugdherinneringen. De stijl van de Efteling heeft mij ook zeker beïnvloed. In die zin kan je stellen dat ik een redelijke Pieck-adept ben. Het park ligt mij na aan het hart. Over de wereld bezoek ik geregeld parken. Onlangs was ik in Hong Kong Disneyland en Universal Studios in Singapore. Práchtige parken, stuk voor stuk, en absoluut inspirerend. Maar de sfeer in de Efteling is uniek. Die vind je nergens anders.

Hoe zie jij de rol van de ontwerper in de de totstandkoming van een attractie?

Een ontwerper zet het verhaal in de ruimte. Letters worden lijnen. Zaken als techniek, licht en geluid zijn essentiële elementen van een ride. Een ontwerper schetst de lijnen waarlangs al die disciplines hun bijdrage leveren aan de uiteindelijke beleving.

Jij bent een verhalenverteller. Is een verhaal essentieel voor een attractie?

Nee, niet iedere ride of attractie behoeft een verhaal. Een droptower of coaster heeft geen storyline nodig om toch attractief te zijn. Maar wil je met een ride een meer gelaagde ervaring creëren, dan zal je daar een solide thema aan willen verbinden. Soms is dat een uitgewerkt verhaal. Soms zijn dat een paar hoofdlijnen. Storytelling moet op de juiste manier bijdragen aan de beleving van de bezoeker.

Hoe zou je die bezoeker willen omschrijven?

Ik denk dat de hedendaagse bezoeker, zeker de fan, vooral heel erg goed geïnformeerd is. Er is zoveel informatie te vinden op websites, internetfora en via podcasts. Op Youtube kun je iedere attractie ter wereld ‘front seat’ al beleven. Niet alleen stellen die kanalen veel informatie beschikbaar aan de bezoeker. Ik kan mij voorstellen dat ze ook voor de parken een nuttige bron van feedback kunnen zijn.

Hoe kijk je naar het huidige pretpark landschap?

Dit zijn geweldige tijden voor pretparkfans. Wereldwijd, maar zeker ook in België en Nederland. We hebben in onze omgeving een schat aan ervaring, en vormgevers die prachtige dingen maken. Bovendien hebben we gerenommeerde parken en suppliers, en is er geld en geloof om gedurfde projecten aan te gaan. Ik geloof dat we daar in de Lage Landen heel trots op mogen zijn.

In welke mate zie jij dat landschap in de toekomst veranderen?

Zelf zie ik in de toekomst de interactie in attracties een grotere rol krijgen. Ook ben ik erg benieuwd naar de potentie van trackless ride systems. Ook VR lijkt mij nog niet over haar hoogtepunt heen. De komende jaren zullen we meer en meer ondergedompeld worden in onze beleving en mogelijk meer invloed krijgen op onze route door een ride.

En waar gaan we jou binnenkort tegenkomen?

Ik ben erg blij met de kansen die mij geboden worden. Bovendien heb ik zelf ook nog eindeloos veel ideeën. Dus daarover binnenkort ongetwijfeld meer!